Snídaně u Gosausee

Náš výlet začal celkem pozdním odjezdem z ČR a vzhledem ke stavu našich dálnic spolu s omezenou rychlostí auta se zapřaženým karavanem, jsme dorazili na místo až kolem půl druhé ráno. Našli jsme si fleka na parkovišti, kde stálo pár dodávek. Místo to bylo strategické, protože jsme měli v plánu hned ráno vyrazit na výlet kolem jezera. Pravdou je, že jezero samo o sobě je celkem profláklé, je tady možnost si střihnout i ferratu, ale protože jsme loni na líbánkách neměli čas tady zastavit a taky jsme teď potřebovali dlouhou cestu rozdělit, přišlo nám to vhod.

Ráno se parkoviště začlo plnit, ale většina aut stejně jela o pár parkovišť blíž. Nám nevadilo, že si šlápneme o něco více. Vyrazili jsme směr Vorderer Gosausee. Kolem jezera vede pěkná cestička, kde se dá projet i s kočárkem a občas nás míjel nějaký cyklista. Minuli jsme via ferratu a pokračovali ke konečnému cípu jezera, kde jsme zalezli mezi stromky, sedli si na kámen a dali si snídani.

 S plnými pupky jsme pokračovali k Hinterer Gosausee a tak nějak jsme si mysleli, že tam to bude s turisty o něco lepší. Ale k našemu překvapení dost lidí mělo chuť si šlápnout více než jen kolem spodního jezera. Většinu trasy se šlapalo do kopce, krajina místy připomínala Jurský park a na samém konci se nám otevřel pohled na kýčovité smaragdové jezero s vodou, kde člověk vidí až na dno. Protože se celkem oteplilo, dali jsme si koupací pauzu.

Pro zpáteční cestu jsme zvolili druhou stranu jezera Gosau. A protože měl Rebel narozeniny, dostal jako dárek možnost zaplavat si s páníčkem. Já jsem hlídkovala na břehu, protože mám krapet posunuté limity týkající se vody a ovzduší :-).

Určitě stojí za to se tady podívat, ale my jsme to vyhráli tím, že jsme vyrazili celkem brzy. Na můj vkus tam v pozdějších hodinách při naší cestě zpátky k autu bylo už příliš živo. Celkem jsme našlapali něco kolem 16 km a celá naše trasa je k nahlédnutí tady: https://en.mapy.cz/s/mapamanato.